Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

zwart gat was eerst een ster

  • Sjaak

    En daar heb ik een vraag over.

    Want de materie waar een zwart gat uit bestaat, was ook al aanwezig dat het zwarte gat nog een ster was. Waarom is de aantrekkingkracht nu opeens zoveel groter geworden? Immers aan de hoeveelheid materie is bij het onstaan van het zwarte gat niks veranderd, maar de aantrekkingskracht is nu opeens wel vele malen groter geworden!

    Wie kan duidelijk uitleggen hoe dit zit?

    Met vriendelijke goret,

    Sjaak.

  • math

    Een ster verbrandt zijn brandstof (waterstof) via kernfusie in het zwaardere element helium. Als een ster op haar levenseinde nog genoeg massa heeft zal deze massa steeds verder inelkaar krimpen onder druk van de zwaartekracht.

    Op een bepaald moment kan die druk zo groot worden dat de atomen in elkaar gedrukt worden en onder invloed van diezelfde zwaartekracht ineenstorten. Er is geen ontsnapping meer mogelijk. Ook licht kan niet meer ontsnappen aan het zwarte gat dat ontstaat. Alle materie in de nabije omgeving van het zwarte gat wordt aangetrokken en verdwijnt in het gat. Als zodanig wordt de aantrekkingskracht van het steeds groter wordende gat groter en groter.